Jerry Tamlander

Valtiokonttori

“Palvelen kansalaispalveluiden vahingonkorvaus yksikössä Valtiokonttorilla. Vahingonkorvauspalvelu on ikään kuin valtion työntekijöiden ja valtion vakuutusyhtiö: se korvaa muun muassa sairastapauksia, rikosvahingoissa syntyneitä kuluja, sotilastapaturmia ja liikennevahinkoja. Minun tehtäviin kuuluu asiakkaiden kulukorvausten käsittelyä, arkistointia ja esimerkiksi tilastojen tekemistä.

Päätettyäni lähteä sivariin, ilmoitin kutsunnoissa kolmen jämäkän armeijakaverin edessä, että lähden Lapinjärvelle. Sinne menin heinäkuussa 2015 ja Valtiokonttorille siirryin elokuussa. Palvelusta minulla on jäljellä kesäkuun 2016 loppuun asti.

Valitsin siviilipalveluksen, koska se tuntui omalta jutulta. Mietin kyllä inttiäkin paljon ja olisin sinne voinut mennäkin. Valitsin kuitenkin sivarin, koska silloin on helpompaa käydä bänditreeneissä ja ylläpitää muita harrastuksia. Mielestäni myös pääsykokeisiin lukeminen helpompaa, koska palvelukseni Valtiokonttorilla tapahtuu virka-aikana.

Siviilipalvelukseen lähtijän pitää olla aika omatoiminen. Lapinjärven leirille ei pääse välttämättä heti, joten sinne täytyy ilmoittautua kunnolla etukäteen. Myös palveluspaikka on haettava itse. Itse päädyin Valtiokonttorille, koska siellä palvellut kaveri suositteli sitä.

Minulla on monia kavereita, jotka olivat käyneet sivarin ennen minua. Kuulin heiltä hyvää palautetta, joten ennakkoluuloja palveluksesta minulla ei juurikaan ollut. Totta kai vähän mietitytti, millainen on muiden suhtautuminen. Vaikka välillä kuulee vinoilua ja läpän heittoa oman ikäisiltä, mutta ei se mua häiritse.

Tavallaan olisi hauskaa kokeilla myös armeijatyylistä elämää jonkin aikaa, mutta jos jompikumpi pitää valita, kallistun sivarin puolelle ja valitsisin tämän uudestaan. Palvelus on vastannut odotuksiani. Ehdottomasti parasta tässä on se, että saan täältä myös kesätyöpaikan.”