“Tehtäviin kuului vahtimestarin töitä, teknistä avustusta, sijaisopetusta ja lukion mainosmateriaalin uusimista.

Aika pitkään oli selvillä, että siviilipalvelus on mun vaihtoehto. Yläasteikäisenä olin jo päätöksen tehnyt. Alun perin syy oli täysin eettinen; pasifistina en hyväksy tappamista ja väkivaltaa, joten tällä asenteella intissä olisi ollut melko hankalaa. Sittemmin siviilipalveluksen käytännölliset puolet korostuivat: vuosi työkokemusta, mahdollisuus pyörittää yritystä/tehdä muita hommia samanaikaisesti ja ylipäätänsä ”normaalin elämän” pyörittäminen samassa.

Sivariin hakeutumisprosessi oli melko simppeli: ennen kutsuntoja printtasin etukäteen vakaumuslomakkeen, jonka toimitin kutsuntalautakunnalla ja sain samantien päätöksen siviilipalvelukseen määräämisestä. Olin jo etukäteen sopinut siviilipalvelupaikastani ja näppärästi sain päätöksen juuri sopivaan sivarikoulutuserään.

Kuukauden mittaisesta koulutuksesta ei juuri ennakkokäsitystä ollut. Jonkin verran googlasin asiaa etukäteen, mutta Sivarikeskuksen materiaalista ei hirveästi jäänyt mitään käteen. Sen sijaan itse palveluksen suorittamisesta odotin ihan normaalia työtehtävää, joksi se myös osoittautui. Sivarissa positiivista on, että on mahdollisuus hankkia oma palveluspaikka, jolloin itse pääsee vaikuttamaan palveluksen sisältöön.

Paras kokemus sivariajaltani oli ehdottomasti Etelä-Tapiolan lukiossa järjestetty musikaali keväällä aivan siviilipalvelukseni loppupuolella. Pääsin ohjaamaan musikaaliin osallistuneita opiskelijoita ja työskentelemään heidän kanssaan mm. lavastuksen, valotekniikan sekä musikaaliin sisältyneiden videoiden kanssa. Projekti ei varmasti unohdu ikinä.

Palvelus ylitti odotukseni massiivisesti, sillä sivarin aikana pääsin tekemään monipuolisesti erilaisia työtehtäviä, tutustumaan monenlaisiin ihmisiin ja kokemaan itseni oikeasti hyödylliseksi.

Kokonaisuutena sivarivuosi oli erinomainen enkä todellakaan kadu sen valitsemista.

Kannattaa hankkia palveluspaikka, jossa oikeasti haluaisit työskennellä ja jossa pääset tekemään monipuolisia työtehtäviä, sillä ”peruspaikat” kuten kirjastot saattavat käydä vuoden aikana tylsäksi. Ota vuodesta kaikki irti! Koulutusjaksoon ja sen sisältöön kannattaa tutustua etukäteen ja valita ”koulutuslinja”, sillä ne täyttyvät nopeasti koulutusjakson alkaessa. Varsinkin palo, pelastus ja väestönsuojelu -linja on hyvin suosittu, koska kurssin aikana sivari saa järjestyksenvalvojan valmiudet (koulutus + järkkärikortti). Itse työskentelinkin sivarin ohessa järjestyksenvalvojan hommissa.”

179