Janne Hujanen
Koulunkäyntiavustaja, Kuopion klassillinen lukio

”Siviilipalvelukseni on ollut juuri sitä, mitä odotinkin: se on oikeaa työtä.

Suoritan siviilipalvelustani Kuopion klassillisessa lukiossa. Palvelustehtäviini kuuluu pääasiassa kirjastoasioiden hoitamista, mutta “virkanimikkeeltäni” olen koulunkäyntiavustaja. Olen saanut vastuulleni monipuolisia tehtäviä oppilaiden atk-avustuksesta aina tapahtumien järjestämiseen.

Valitsen palveluspaikkani oman kiinnostukseni pohjalta: Tykkäsin itse kauheasti lukioajastani ja opiskeluilmapiiristä. Halusin nauttia siitä vielä hetken samalla kun mietin tulevaisuuden suunnitelmiani.

Palvelukseeni liittyy paljon hyviä muistoja ja mielenkiintoisia työtehtäviä. Erityisen jännittävää on ollut päästä seuraamaan sähköisen ylioppilaskokeen käyttöönottoa.

Olen saanut sivarissa äärettömästi uusia kokemuksia, enkä pysty esseetä kirjoittamatta sanoin kuvailemaan, miten paljon olen tykännyt tästä. On vaikea selittää, miten ihmeellisiä mutta tarpeellisia hommia täällä kouluyhteisössä onkaan. Olen törmännyt moniin mielenkiintoisiin juttuihin, joita silloin omana lukioaikana pidin itsestään selvyytenä.

Lapinjärvellä pidetty koulutusjakso oli ihan hieno kokemus. Oppi, jota siellä saatiin, oli tietysti vähän toissijaista, mutta tutustuin moniin uusiin tyyppeihin ja sain kavereita. Loppujen lopuksi koulutusjakso oli ihan jännä kokemus.

Tulevia sivareita kehotan etsimään palveluspaikkaa aktiivisesti ihan alusta asti. Se helpottaa todella paljon, kun ei tarvitse myöhemmin stressata siitä. Ajoissa haettu ja mieluinen palveluspaikka on kaikkein tärkeintä sivarissa.

Minulla ei ole mitään huonoa sanottavaa sivarista. Siviilipalvelus on työtä siinä missä mikä tahansa muukin työ.”