Juhani Pöntinen
Oulun Yliopistollinen sairaala

”Suoritin siviilipalveluksen vuonna 2003–2004 Oulun Yliopistollisen sairaalan korva-, nenä- ja kurkkutautien klinikalla.

Palveluksen aikana tein periaatteessa samoja erikoistuvan lääkärin tehtäviä kuin muutkin nuoret lääkärit. Alkuun oli pääosin polikliinistä työskentelyä potilaiden kanssa, mutta myöhemmin myös leikkaustoimenpiteitä ja osastolla olevien potilaiden hoitoa.

Palveluspaikan valitsin käytännöllisistä syistä: Asuin Oulussa ja siviilipalveluksen suorittaminen siellä tuntui luonnolliselta valinnalta. Korvaklinikka valikoitui mahdollisuutena siksi, että haaveenani oli erikoistua korva-, nenä ja kurkkutauteihin. Palveluksessa pääsinkin tekemään unelmahommaani.

Parasta siviilipalveluksen suorittamisessa oli se, että sain tehdä koulutustani vastaavaa unelmatyötä ja pystyin yhdistämään siihen palvelusvelvollisuuteni. Opin myös paljon asioita, joita tarvitsen edelleen jokapäiväisessä työelämässäni. Positiivista on senkin, ettei minun ei tarvinnut pitää välivuotta urakehityksestäni: siviilipalveluksessa kehityin ammatillisesti ja kasvoin lääkärinä.

Huonot sivarimuistoni ovat lähinnä taloudellisia, kun oli tietenkin tiukempaa. Toisaalta olin osannut varautua tähän säästämällä ennen palvelusta.”

Ennen varsinaista palvelusta pidettyä koulutusjaksoa pidän ihan mukavana “kesäleirinä”. Koulutukseen osallistuneet tyypit tulivat niin monesta lähtökohdasta ja tilanteesta, että itse en kuitenkaan saanut oikein mitään siitä irti.

Sivariin lähtijöitä neuvon olemaan aktiivisia ja tekemään työnsä hyvin. Kaikki ovat mainoksia paitsi itsestään niin myös siviilipalvelusmiehistä yleensä. Parhaassa tapauksessa siviilipalvelusvuosi poikii työkuvioita pitkälle tulevaisuuteen.

Kokonaisuudessa palvelusaikani oli työntäyteinen. Lisäksi koen, että se oli sekä itselleni että koko yhteiskunnalle erittäin hyödyllinen paketti: jos Suomeen tulisi poikkeustilanne, minusta on suurin hyöty mahdollisimman osaavana lääkärinä. Jos tietääkin valmistuvansa sopivaan ammattiin, voi olla hyödyllistä suorittaa palvelus vasta valmistumisen jälkeen. Näin kaikki hyötyvät siviilipalveluksen tarjoamista mahdollisuuksista.”