Mikko Toivonen

Espoon kaupungin opetustoimi, Etelä-Tapiolan lukio

”Tehtäviin kuului vahtimestarin töitä, teknistä avustusta, sijaisopetusta ja lukion mainosmateriaalin uusimista.

Aika pitkään oli selvillä, että siviilipalvelus on mun vaihtoehto. Yläasteikäisenä olin jo päätöksen tehnyt. Alun perin syy oli täysin eettinen. Pasifistina en hyväksy tappamista ja väkivaltaa, joten tällä asenteella intissä olisi ollut melko hankalaa. Sittemmin siviilipalveluksen käytännölliset puolet korostuivat. Vuosi työkokemusta, mahdollisuus pyörittää yritystä sekä tehdä muita hommia samanaikaisesti ja ylipäätänsä ”normaalin elämän” pyörittäminen palveluksen ohessa olivat asioita, jotka tukivat päätöstäni hakeutua sivariin.

Sivariin hakeutuminen oli melko simppeliä: ennen kutsuntoja printtasin etukäteen vakaumuslomakkeen, jonka toimitin kutsuntalautakunnalle. Sain heti päätöksen siviilipalvelukseen määräämisestä. Olin jo etukäteen sopinut siviilipalvelupaikastani ja näppärästi sain päätöksen juuri sopivaan sivarikoulutuserään.

Kuukauden mittaisesta koulutuksesta ei juuri ennakkokäsitystä ollut. Jonkin verran googlasin asiaa etukäteen, mutta Sivarikeskuksen materiaalista ei hirveästi jäänyt mitään käteen. Sen sijaan itse palveluksen suorittamisesta odotin samalla tavalla kuin ihan normaalia työtehtävää, joksi se myös osoittautui.

Sivarissa positiivista on, että on mahdollisuus hankkia oma palveluspaikka, jolloin itse pääsee vaikuttamaan palveluksen sisältöön.

Paras kokemus sivariajaltani oli ehdottomasti Etelä-Tapiolan lukiossa järjestetty musikaali aivan siviilipalvelukseni lopussa. Pääsin ohjaamaan musikaaliin osallistuneita opiskelijoita ja työskentelemään heidän kanssaan muun muassa lavastuksen, valotekniikan sekä musikaaliin sisältyneiden videoiden kanssa. Projekti ei varmasti unohdu ikinä.

Palvelus ylitti odotukseni massiivisesti, sillä sivarin aikana pääsin tekemään monipuolisesti erilaisia työtehtäviä, tutustumaan monenlaisiin ihmisiin ja kokemaan itseni oikeasti hyödylliseksi.

Kokonaisuutena sivarivuosi oli erinomainen enkä todellakaan kadu sen valitsemista. Kannattaa hankkia palveluspaikka, jossa oikeasti haluaisit työskennellä ja jossa pääset tekemään monipuolisia työtehtäviä, sillä ”peruspaikat” kuten kirjastot saattavat käydä vuoden aikana tylsäksi. Ota vuodesta kaikki irti! Koulutusjaksoon ja sen sisältöön kannattaa tutustua etukäteen ja valita ”koulutuslinja”, sillä ne täyttyvät nopeasti koulutusjakson alkaessa. Varsinkin palo, pelastus ja väestönsuojelu -linja on hyvin suosittu, koska kurssin aikana sivari saa järjestyksenvalvojan koulutuksen ja järjestyksenvalvojakortin. Itse työskentelinkin sivarin ohella järjestyksenvalvojan hommissa.”